12. dubna 2016

Čtenář roku 2016


Svaz knihovníků a informačních pracovníků (dále jen SKIP) každoročně vyhlašuje soutěž Čtenář roku. Smyslem této soutěže je posílit společenský význam literatury a četby. Každý ročník soutěže je určen pro jinou kategorii soutěžících, například v loňském roce SKIP hledal nejlepšího čtenáře – tátu.

V letošním roce se SKIP zaměřil na mladší soutěžící, konkrétně pak na žáky základních a středních škol. Oproti loňskému ročníku, kdy se titulem Čtenáře roku mohl pyšnit jen jeden tatínek (MUDr. Robert Fürbach), došlo ke změně, letos se hledala nejlepší čtenářská třída. 

Pravidla samotné soutěže pak byla jednoduchá. Žáci, kteří se, se svou třídou, chtěli do soutěže zapojit, se nejdříve zaregistrovali na stránkách projektu „Čtení pomáhá“ (Čtení pomáhá je dlouholetým partnerem SKIPu), a následně na těchto stránkách vyplňovali testy zaměřené na znalosti knih. Vítězem se stala třída, která měla za soutěžní období (1. 1. 2016 – 28. 2. 2016) nejvyšší počet správně vyplněných testů. 

Celkovými vítězi soutěže se stali žáci Základní školy Sion J. A. Komenského v Hradci Králové. Třída, kromě titulu Čtenář roku 2016, vyhrála i věcné ceny od vydavatelství Albatros a dvoudenní pobyt v hlavním městě s programem plným překvapení.

V Ústeckém kraji zvítězili žáci osmého ročníku Gymnázia v Rumburku. Odměnu v podobě diplomu a čokoládového dortu (ten sklidil u vítězů podstatně větší ohlas) předali žákům ve čtvrtek 31. března 2016 zástupci ústecké organizace SKIPu.



                                                                                                                          Text a foto: Jan Černecký

Žádné komentáře: