17. února 2017

Become a librarian



Zvykli jste si v knihovně potkávat u výpůjčního pultu cizinky? Navštěvujete Anglický klub a rádi diskutujete se zahraničními dobrovolnicemi? Nebo vás prostě baví chodit na prezentace o cizích zemích, ze kterých dobrovolnice pocházejí? Pak pro vás máme dobrou zprávu – možná tohle všechno už od září zase u nás v knihovně bude.

V únoru jsme společně s arménskou organizací Future In Our Hands podali žádost o grant na projekt Evropské dobrovolné služby, a pokud vše klapne a grant získáme, uvítáme v září v knihovně sedmadvacetiletou Arménku Tatevik.


Tatevik vystudovala knihovnictví a pracuje v knihovně v Jerevanu. Pracuje především s dětmi z mateřské školky a se školáky. Organizuje s nimi a pro ně loutková a divadelní představení, večery poezie nebo společně čtou či debatují. Spolupráce s naším dětským oddělením bude tedy nejen pro ni, ale i pro mé kolegyně a kolegu a pro malé návštěvníky a jejich rodiče určitě fajn.

Má ráda lidi, ráda si s nimi povídá, ráda čte a také prochodila s klubem turistů Arménii – navštívila staré kláštery, trosky hradů ukryté v lese, jezera i hory. Moje obrazotvornost už pracuje na plné obrátky a moc se těším na její prezentaci.

Tatevik mluví dobře anglicky a zapojí se určitě do našeho Anglického klubu (setkání probíhají každý čtvrtek od 16 hodin v budově ve Velké Hradební 49). Mluví také rusky, což doufám ocení některé mé kolegyně a kolegové, kteří se rusky učili, a jistě také někteří návštěvníci knihovny – ze začátku totiž Tatevik ještě nebude umět česky, bude tedy mluvit hlavně anglicky a rusky. Česky se ale v průběhu bude učit.

A na co dalšího se ještě můžete těšit? Třeba na výstavu o všech našich projektech se zahraničními dobrovolnicemi, na setkání s mladou aktivní Arménkou, která chce poznat novou zemi a její kulturu a rozšířit sobě i nám knihovnické obzory. A dost možná i na nějaké nové aktivity knihovny, které společně vymyslíme.

Tak nám držte palce, ať to vyjde ;-)

Text: Zuzana Pařízková
Foto: archiv Tatevik Tamazyan




Více o projektech Evropské dobrovolné služby najdete na webu programu Erasmus+.

Více o projektech zrealizovaných v Severočeské vědecké knihovně najdete na našich webových stránkách.

Žádné komentáře: