19. září 2014

Svátek seniorů



V pátek 12. září 2014 se na Lidickém náměstí konal Svátek seniorů. Severočeská vědecká knihovna na této akci nemohla chybět a chopila se příležitosti prezentovat ty ze svých služeb, které jsou seniorům šité na míru.

Zlověstné počasí, které panovalo v ranních a dopoledních hodinách, nakonec shovívavě ustoupilo a nalezli jsme (s tím nahoře) přijatelný kompromis. A nakonec i Magistrát města Ústí nad Labem nám poskytl střechu nad hlavami, takže akce proběhla v suchu a úspěšně. Atmosféra byla kulturně-společensky přátelská, senioři proudili ke stánku jako můry za světlem (snad ne proto, že jsme tak trochu stáli v cestě ke stánku s kávou zdarma), občas si i se zájmem vyslechli, jaké služby, možnosti a informace jim Severočeská vědecká knihovna nabízí, aby si s potěšením vybrali propisku s logem, často pak i nějakou z vyřazených knih. To byly nejžádanější trofeje. Na třetím místě zájmu pak byla registrace v projektu Senior pas.

Ne úplně šťastné bylo umístění stánků - stály totiž poněkud stranou od účastníků a nenašli nás údajně ani známí, kteří se na nás přišli podívat.  Naštěstí většina zvídavých seniorů cestu ale našla.

Osobně za nejdojemnější považuji příběh staré paní, která se došourala ke stánku jako k saharské oáze, pak mi s důvěrou svěřila svůj úděl, a že by do knihovny chodila ráda, avšak nemůže chodit (neslouží nohy). Když jsem jí informovala o možnosti donášky dobrovolníkem, dozvěděla jsem se, že vlastně nemůže ani číst, protože má potíže s očima. Načež jsem ji zpravila o existenci zvukové knihovny a také půjčování např. mluveného slova nebo hudby na CD a paní váhavě přistoupila na to, že si registraci promyslí. A jako připomínku zvažování přijala propisku.

Nastane v knihovně příliv nových uživatelů i z řad dříve narozených?


Text: Mgr. Hana Netrhová
Foto: PhDr. Miroslav Bünter

Žádné komentáře: