22. května 2014

E-knihy do každé knihovny


Nenašli jste mezi regály nebo ve skladu knihu, kterou právě nutně potřebujete? A zkusili jste se podívat, jestli ji máme v elektronické podobě?
Jak již někteří z vás vědí, knihovna se zapojila do projektu E-knihy do každé knihovny. Do tohoto projektu je zapojeno dvanáct knihoven v České republice a nakladatelství Academia, Jan Melvil Publishing a Aleš Prager.
Nakladatelství knihovnám poskytují některé své publikace v elektronické podobě za předem stanovených podmínek. Tyto podmínky vycházejí z autorského zákona, což znamená, že novější produkci si budete moci přečíst jen v knihovně na počítačích umístěných v Hudebním oddělení, Všeobecné studovně a v Oddělení časopisů. Seznam těchto knih najdete na webu knihovny (http://www.svkul.cz/o-knihovne/projekty/e-knihy-do-kazde-knihovny/).
Starší knihy, které byly zdigitalizovány a řadí se již mezi tzv. volná díla, tedy uplynulo 70 let od smrti jejich autora, si ale klidně můžete půjčit i domů. Jsou nahrané na čtečkách e-knih, které knihovna svým čtenářům půjčuje. Více informací naleznete opět na webu knihovny (http://www.svkul.cz/katalogy-a-databaze/digitalni-knihovna/ctecky-e-knih/), nebo vám je poskytnou ochotní kolegové a kolegyně z Hudebního oddělení.
Pokud máte e-čtečku, tablet, chytrý telefon či třeba notebook doma a volné e-knihy byste si do nich chtěli stáhnout a přečíst, můžete samozřejmě také – např. z webu Městské knihovny v Praze (http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty/).
O tom, že jsou e-knihy v naší knihovně využívané, svědčí i statistiky. Severočeská vědecká knihovna se mezi 10 knihovnami, které dodaly přehled, umístila na krásném 2. místě. Moravské zemské knihovně v Brně s jejich 887 výpůjčkami e-knih se sice zatím příliš neblížíme, ale tato knihovna je zapojená do projektu už od září 2011, kdežto Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem teprve od ledna 2013. Takže v budoucnu, kdo ví, ji třeba díky vám, našim čtenářům, dostihneme.

                                                                                                Text: Zuzana Čermáková

Žádné komentáře: