1. září 2014

Blahomat v knihovně – půjčování iPadů na dobrou věc


V rámci dobrovolnického projektu Blahomat se začnou od 6. října 2014 v Severočeské vědecké knihovně půjčovat iPady (iPad je multimediální počítač typu tablet od společnosti Apple, lze ho použít k práci s různými multimediálními formáty, vč. novin, časopisů, knih, učebnic, fotografií, videí, hudby, textových dokumentů, tabulek a videoher).

Projekt umožnil již desítkám lidí s postižením, odborníkům a speciálním pedagogům posoudit, jestli je iPad dobrá vzdělávací pomůcka a asistivní technologie (= souhrnné označení pro pomůcky, které pomáhají zlepšit fyzické nebo duševní funkce osobám, které mají tyto funkce z různých důvodů sníženy).

Proč půjčovat a používat iPad? Důvod je prostý: tablety umožňují díky svému hardwaru, ale i aplikacím individuální přizpůsobení na míru konkrétním potřebám. Pro zdravotně postiženého člověka nikdy nebylo snazší ovládat počítač, neboť se nemusí přizpůsobovat složitému operačnímu systému, naopak systém se přizpůsobil lidskému myšlení a intuitivnosti.

Služba je poskytována registrovaným uživatelům a je určena:
- zdravotně postiženým nebo rodičům zdravotně postižených dětí (k vypůjčení stačí předložení průkazu ZTP (ZTP/P)
- seniorům
- odborníkům, lékařům a pedagogům (před vypůjčením je nutné kontaktovat koordinátory projektu (veronika@blahomat.cz).

iPad v hudebním oddělení knihovny lze zapůjčit na 14 dnů.  iPad je půjčován podobně jako čtečka - proti vratné záloze 1000 Kč. V každém iPadu jsou předinstalovány desítky speciálních výukových programů k vyzkoušení. Při výpůjčce uživatel dostane návod k použití. Služba je bezplatná.

Výpůjčky, rezervace a případné dotazy vyřizuje:
Hudební oddělení, Lidová část – W. Churchilla 3
Kontakt: hudebni@svkul.cz; tel. 475 209 126


Text: PhDr. Miroslav Bünter
                                                                                                                         Foto: SVKUL




Žádné komentáře: