11. března 2015

Další Italka v knihovně

Skoro by to mohlo vypadat, že se naše knihovna v projektech Evropské dobrovolné služby specializuje na italské dobrovolnice. Po Francesce z Milána a Alessandře z Turína tu nyní máme Giulii z Modeny.

Giulia při svém studiu na univerzitě v Bologni pomáhala v tamní univerzitní knihovně. Půjčovala knihy, vracela je zpět do regálů a pomáhala čtenářům. Do našeho projektu Evropské dobrovolné služby si tedy přinesla docela solidní základ, který může dále rozšiřovat.

Kromě výpomoci v některých výpůjčních odděleních knihovny se Giulia angažuje také v Anglickém klubu. Ten probíhá v knihovně každý čtvrtek odpoledne. Jedná se o neformální setkávání lidí, kteří rádi mluví anglicky a rádi poznávají nové lidi. Spolu se zahraniční dobrovolnicí jsou do činnosti klubu zapojeni také čeští dobrovolníci spolupracující s knihovnou. Více informací o klubu získáte na webu  http://oal.svkul.cz/detail-akce/open-english-club/.

Aby byl Giuliin projekt ještě pestřejší a knihovna mohla její přítomnost ještě lépe využít, zapojí se také do některých akcí knihovny pro veřejnost. Potkat jste se s ní už mohli třeba na Večeru v knihovně (viz foto pod článkem – dobrovolnice je v kostkované košili) nebo na jednom ze čtení na pokračování, které se konalo v Dětském oddělení knihovny v prvním březnovém týdnu.

Mimo pronikání do tajů českých knihoven Giulia také ráda vaří. Rozhodli jsme se toho využít a na léto chystáme výstavu o tradičních italských receptech. Italská kuchyně bude také součástí květnové prezentace o Itálii, kterou chceme spojit s malou ochutnávkou. Věděli jste např., že populární italské perlivé víno Lambrusco pochází z oblasti Modeny?

Myslíme, že je na co se těšit, co se týče poznávání italské kultury a kuchyně. A pokud mluvíte italsky (nebo anglicky nebo francouzsky) a třeba by vás zajímalo, co vedlo rodilou Italku k tomu jet na půl roku pracovat do knihovny na severu Čech, zastavte se ve Vědecké půjčovně, ve středu odpoledne v Oddělení anglické literatury nebo v pátek odpoledne v Dětském oddělení a můžete se jí zeptat.



                                                                                                                  Text: Zuzana Čermáková
                                                                                                                  Foto: Pavlína Cipriánová

Více informací o projektech Evropské dobrovolné služby naleznete na webu programu Erasmus+, konkrétně na http://www.naerasmusplus.cz/cz/mobilita-osob-mladez/evropska-dobrovolna-sluzba/.


"Tento projekt byl realizován za finanční podpory EU. Za obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jeho obsahem."

Žádné komentáře: