16. dubna 2015

Detektor pravdy

V Lidové půjčovně se v březnu, měsíci čtenářů, ocitla na pranýři známá literární díla. Akce nazvaná příznačně „Detektor pravdy“ měla ukázat, která díla čtenáře nejvíce zaujala a také zda se jim skutečně líbila ta, která byla nejmohutněji mediálně propagovaná a která byla zároveň v knihovně statisticky nejvíce žádaná a půjčovaná. Detektor pravdy tak odhalil pozoruhodné souvislosti.
 
Anketa byla rozdělena na dvě části. Návštěvníci knihovny se mohli zúčastnit libovolně buď jedné z nich, anebo obou. V první části hodnotili švédskou detektivní trilogii Milénium a erotický hit Padesát odstínů (…). Právě tato díla na sebe totiž strhla v posledních dvou letech nejvíce pozornosti a stala se nejžádanějšími tituly. Zcela jednoznačně se ukázalo, že zatímco napínavé a akční Milénium si pozornost a nadšení čtenářů skutečně zasloužilo, milostné peripetie amerického páru z Fifty shades většinu těch čtenářů, kteří se neváhali vyjádřit, spíše zklamaly. Pod nadpisem Milénium se nashromáždily vesměs kladné ohlasy, tedy až na pár výjimek, kterým dílo jednoduše žánrově „nesedlo“. Naproti tomu Padesát odstínů bylo většinou konzumentů deklasováno na brak a kýč, který nestojí za to číst. I když nutno říci, že se našli i tací, kterým tato rozsáhlá lovestory přinesla potěšení a uspokojení.
 
Ve druhé části „detektoru“ čtenáři upozornili na díla, která si dle jejich názoru zaslouží přečíst, která je nejvíce zaujala a nejvíce se jim líbila. V anketě se nashromáždilo více než osmdesát různých děl mnoha autorů nejrůznějších žánrů. Ze současných oblíbenců uveďme například Paula Coelha, Wilbura Smithe nebo Vlastimila Vondrušku. Nezapomínalo se ale ani na „klasiky“ typu Alexandre Dumas, Hermann Hesse nebo Erich Maria Remarque. Nutno podotknout, že Milénium se na seznamu „nej“ objevilo jednou, Fifty shades ani jednou. Inu, není všechno zlato, co se třpytí…, zatímco skutečné poklady leckdy leží pozapomenuty pod nánosem prachu a možná někde docela blízko nás...
 
Celkem se ankety Detektor pravdy účastnilo okolo dvou set lidí a mnoho dalších se nahlížením inspirovalo a odcházelo z půjčovny nažhaveno na nové čtenářské tipy.

                                                               

                                                                                                                          Text a foto: pracovníci LP

Žádné komentáře: