7. května 2015

Loutka knihovník

Celý rok 2015 je protkán oslavou výročí ústecké knihovny. Knihovna si totiž v listopadu připomene své sedmdesátiny. Již od ledna uživatelé knihovny dostávají záložky do knih s motivem sedmdesátky, k dispozici jsou i bločky s logem sedmdesátky, návštěvy knihovny si oslazují kávu či čaj cukrem s označením sedmdesátky. A takovou třešničkou na dortu je i maskot knihovny, kterým se stala loutka knihovníka. Ta provází každou akci, která je věnována výročí knihovny.

Loutka je skoro 70 cm vysoká a je z lipového dřeva. Vyrobil ji Miroslav Sláva Nebeský. Je to jeho již druhá loutka knihovníka. Jak sám řekl: Ten první, Chorche na kolečkách, měl v obličeji zlo. Loutka pro knihovnu vyjadřuje muže velice laskavého a moudrého. Knihovnická loutka má na hlavě malou knížečku, do které se dá psát. Další knížečky má ukryté v bříšku. Jsou ručně vytvářené a také se dá do nich psát či kreslit. A proč knihovník a ne knihovnice?

Spousta našich občanů si totiž myslí, že práce v knihovně je velice lehká. Čtenáři či uživatelé knihovny přijdou do knihovny jen v otvírací době pro čtenáře, ale již neznají práci „za oponou“. Pravdou je, že knihy jsou těžké. Hlavně když se posunují sklady či stěhují knihy z místa na místo. Taková práce je vhodná spíše pro muže a i ti dnes už v knihovně pracují.




                                                                                                                                   Text: Iva Opravilová
                                                                                                                                    Foto: SVK

Žádné komentáře: