15. května 2015

Čarodějnická knihovna (30. 4. 2015)

Víra ve zlé a nečisté síly a jejich temnou moc se od dávných dob pojila s 30. dubnem (resp. nocí z 30. dubna na 1. května) a oblíbenou tradicí pálení čarodějnic, jež mělo zlo vyhnat. Letos si pracovníci lidové půjčovny troufli otevřít se temným silám a vpustit trochu magie mezi regály. Brzy se mezi zdmi prohánělo na košťatech sedm lítých čarodějnic a dokonce i jeden nesmělý čaroděj. Někteří návštěvníci měli oči plné děsu, pravděpodobně ti, kteří neměli čisté svědomí a na kontě měli upomínku. Jiní se odvážili míti žaludky plné dobrot. A že bylo z čeho vybírat! Stoly se prohýbaly pod usekanými prsty lapených čarodějnic, mísy přetékaly pavouky, šneky a krysami (libo smáčet v krvi hříšníků – sladké nebo slané?), pro konzervativnější jedince připravily mírnější čarodějky preclíky, bábovku s netopýry, koláčky s žížalami, bylinné pomazánky..., a kdo se osmělil, mohl si přímo z regálu vyzobnout bulvu vydloubnutou nešťastným potulným tovaryšům.

Ukoptěné ukazatele pak nasměrovaly zájemce buď ke kartářce, jež jim z tajemství karet věštila osud (zájem byl enormní, had čekatelů se táhl až do vedlejší místnosti), anebo do síně lektvarů a bylin. Zde se mohli čtenáři všemi smysly seznámit s velkým množstvím čarovných ingrediencí. Mnoho z nich knihovně věnovala či zapůjčila zkušená čarodějka-bylinkářka Venuše. Nechyběl ani hadí mord, kočičí dráp, můří noha a ovšemže Saxanino babské ucho. K dispozici byly také recepty na lektvary, které obyčejně zůstávají lidskému pokolení utajeny. Vážným zájemcům byla nabídnuta paleta odborných a specializovaných dokumentů, pergamenů, receptářů a lexikonů. Lexikon kouzel bohužel brzy se slovy: „Tak to by nešlo!“ zabavil ředitel čarodějnické školy poté, co se nejmenovaná čarodějnice pokoušela stát se smrtelnou. Z podávaných nápojů měl největší úspěch nápoj lásky, který musely čarodějnice dovářet ještě v zákulisí několikrát znovu, a několik návštěvníků se ještě před odchodem z knihovny skutečně zamilovalo. Ti ostatní neodcházeli nespokojeni – byli nasyceni, ale hlavně pobaveni a poučeni.

Čtvrteční „čarodějnická knihovna“ byla kvitována velmi vřele a jako úspěšná nejen mezi smrtelníky, ale i v říši temných mocností. Věřme, že se nám podařilo nad zlem zvítězit, a to nikoli tradičně ohněm, ale hlavou a věděním, jak se na knihovnu sluší.







                                                                                                                           Text: Hana Netrhová
                                                                                                                           Foto: SVK

Žádné komentáře: