16. října 2015

Happening 5 x 5 x 5 x 5 aneb knihovna vážně nevážně

V rámci celorepublikové akce Týden knihoven proběhl ve středu 7. října 2015 ve vědecké části Severočeské vědecké knihovny již 5. ročník happeningu pro pozvané školy. Cílem bylo přiblížit studentům prostředí knihovny, naučit je zábavnou formou pracovat s informacemi, ale hlavně „ZAŽÍT KNIHOVNU JINAK“.

Soutěžilo pět družstev z pěti škol okresu Ústí nad Labem v pěti odděleních knihovny. Každá třída se rozdělila na dvě části – pětice studentů, která tvořila tzv. hlavní družstvo, a zbytek třídy. Hlavní družstvo plnilo v každém oddělení pět hlavních úkolů, a to: orientace v knihovně, vyhledávání v katalogu, vědomostní znalosti, logické a samostatné myšlení nebo informační gramotnost. Zbytek třídy pak měl v každém oddělení nějaký doplňkový úkol, většinou zábavný – např. ve Vědecké půjčovně bylo doplňkovým úkolem domino z knih – skupina měla postavit v časovém limitu z knih co nejdelší řadu tak, aby když strčí do první knihy, spadly všechny knihy v řadě. Nebo ve Všeobecné studovně se hrál oblíbený scrabble a ve Studovně literárně vědní se skládala puzzle, kdy po složení se objevil obrázek známé ústecké stavby.

Každá třída měla svou barvu a svého průvodce, kterým byl pracovník knihovny. Průvodce svou přidělenou třídu postupně vodil po všech stanovištích a po splnění úkolů zapisoval body, které třída na daném stanovišti získala. Vítězila třída, která v konečném součtu získala nejvíce bodů.
Vítězná třída získala registraci do knihovny na jeden rok zdarma. Všichni účastníci dostali záložky do knih a zdravou svačinku.

Do organizace happeningu byli zapojeni také dobrovolníci, se kterými knihovna spolupracuje v rámci akreditovaného projektu Dobrovolná služba v muzeu a knihovně, a také 2 zahraniční dobrovolnice Elvira ze Španělska a Shushanik z Arménie, které jsou v knihovně v rámci projektu Evropské dobrovolné služby.

Výsledky:
1. Gymnázium a SOŠ dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem – barva zelená
2. Základní a Mateřská škola, Nová 5, Kamenný Vrch, Ústí nad Labem – barva oranžová
3. Základní a Mateřská škola, SNP 6, Ústí nad Labem – barva žlutá
4. Základní škola, Vojnovičova 5, Ústí nad Labem – barva červená
5. Základní škola, Chabařovice – barva modrá

Rozdíly ve výsledcích byly opravdu minimální. Všichni účastníci byli skvělí.
Po sladkých koláčcích a slaných rohlíkách od firmy Aplica Ústí nad Labem se jen zaprášilo.

Článek a fotografie z Happeningu naleznete na webových stránkách Ústeckého deníku

Skončil Happening 2015 – ať žije Happening 2016.

                                                                                                                         Text: Ludmila Makovská

Žádné komentáře: